Lukt het niet om zwanger te raken? Dan kan het ziekenhuis voorstellen een hysterosalpingografie te doen, oftewel een HSG. Dit is een poliklinisch onderzoek van de baarmoederholte en de eileiders op de radiologie-afdeling van een ziekenhuis. De gynaecoloog onderzoekt zo of de eileiders toe- en doorgankelijk zijn.
Een HSG is onderdeel van een oriënterend vruchtbaarheidsonderzoek. Door het spuiten van een blauwe röntgencontrastvloeistof in de baarmoederholte wordt de doorgankelijkheid van de eileiders gecheckt. Zijn deze ‘afgesloten’ dan kunnen er immers geen zaadcellen bij de eicel komen en kan een zwangerschap niet ontstaan.
Zo gaat een HSG
Je wordt verwacht bij de afdeling Radiologie van het ziekenhuis. Hier neem je plaats op een röntgentafel. Je doet je onderkleding uit en plaatst je hakken op de hoeken van de tafel, met je knieën gebogen. De gynaecoloog brengt een speculum in (eendenbek of spreider) en desinfecteert de schede. Vervolgens plaatst hij/zij een slangetje met een klem tegen de baarmoedermond. Door dit slangetje kan het contrastmiddel in de baarmoederholte worden gespoten. Terwijl de contrastvloeistof* wordt ingespoten, worden röntgenfoto’s gemaakt, waarop te zien is of de eileiders zich vullen (en dus toegankelijk en doorgankelijk zijn).
* In het UMCG doen ze de HSG waar mogelijk met oliehoudend contrastmiddel, want uit onderzoek blijkt dat hierna de kans op een zwangerschap hoger is.
Wanneer in je cyclus wordt een HSG uitgevoerd?
Heb je geen menstruaties, dan heb je ook geen eisprong – in dat geval kan de HSG op elk moment worden uitgevoerd. Heb je wel een menstruatie, dan zal de arts je waarschijnlijk inplannen:
- vóór de eisprong ;
- of na de menstruatie.
Is een HSG pijnlijk?
Door het klemmetje dat op de baarmoedermond geplaatst wordt, ervaar je krampen, vergelijkbaar met menstruatiekramp. Dit blijf je voelen zolang het klemmetje er opzit (vaak enkele minuten). Na afloop kun je wat buikpijn blijven voelen. Dit neemt binnen een etmaal af. Ook kun je licht bloedverlies hebben na de ingreep.
Hoe het voelt om een HSG te krijgen? ‘Best pijnlijk, eerlijk gezegd’
Zo bereid je je voor op een HSG
Pijnstilling
Vraag je arts of je van tevoren pijnstilling mag nemen. Het Isala ziekenhuis adviseert bijvoorbeeld 2 naproxentabletten van 275 mg, 50 mg diclofenac of 1000 mg paracetamol.
Laat je brengen en halen
Nee, niet eigenwijs zijn. Laat je partner, familielid of een vriend(in) chauffeuren. De buikpijn na afloop is niet prettig en je wilt dan niet op een fiets zitten of achter het stuur.
Vraag of je partner bij de HSG mag zijn
Dat er iemand is die je steunt, is natuurlijk superfijn! Tijdens het maken van de röntgenfoto’s zal diegene achter het röntgenscherm moeten staan. Maar daarna mag hij of zij naast je staan om je hand vast te houden.
Plan jezelf vrij
Laat de boel even de boel en gun jezelf een dag of twee dagen om er weer bovenop te komen.
Disclaimer: wij zijn geen artsen. Deze pagina is samengesteld met informatie van Isala, UMCG en Freya.
Geef een antwoord